Valpskola online


 

Del 1

De flesta hämtar hem sin valp någonstans mellan 8 och 10 veckors ålder vilket är en bra tid eftersom valpen då, utvecklingsmässigt, befinner sig i en period då hen kryter sociala band även med individer utanför den direkta primärflocken. 

 

När du ska hämta hem valpen är det bra om valpen får höra din/era röster så mycket som möjligt medan ni fortfarande är hos uppfödaren och går igenom alla papper, frågor, tips osv. 

Detta även om du kanske besökt uppfödaren tidigare under valpens uppväxt. 

 

Precis som barn så är det många valpar, speciellt riktigt unga, som blir åksjuka eftersom balanssinnet är under en så enormt snabb utveckling och därmed flexibilitet.

Bor ni nära och resan är kort så är det oftast inga problem. 

Om ni ska åka långt eller på små slingriga vägar är det väl värt att ge valpen en åksjuketablett (humanpreparat som köps receptfritt på apoteket). Det är stort att flytta, åka bil och/eller tåg. Vi vill inte spetsa upplevelsen med att bli åksjuk också. 

 

Väl hemma så låter nio valpen undersöka den nya miljön i sin egen takt. Efter en liten stund kommer han eller hon förmodligen somna eftersom så många nya intryck har levererats på så kort tid. 

När hen sovit färdigt kommer hen förmodligen behöva gå på toaletten. Bär ut valpen till första bästa säkra plats utomhus och låt hen nosa runt och göra ifrån sig. Sen går ni hem igen. när ni

De allra första dagarna behöver valpen vara i ganska direkt anslutning till hemmet när ni tar ut hen. 

Vänta några dagar med de första promenaderna och låt de första promenaderna vara riktigt korta och så småningom något längre.

 

Vänta med koppel!!!

Få saker är så hindrande för en bra kontakt som ett koppel. Och absolut ingen tid i hunderns liv än nu är det så lätt att se till att skapa en bra kontakt. 

Du kan vänja valpen vid haösband och/eller sele korta stunder varje dag. Till en början är det bäst att göra detta inomhus under en liten lekstund.

Ungefär när hunden börjar bli rumsren kan du ha halsbandet eller selet på när ni är utomhus, innan dess är det mest i vägen.