<< Tillbaka till huvudmenyn "Projektet"

Projektets syfte

 

Det finns tre huvudsyften med projektet och var och en av dessa syften går att bryta ned i mindre delar.

 

* Att bygga och utveckla populationen av Lunalia, Wendy och Ailanul

* Att bedriva avel på ett hållbart sätt 

* Att erbjuda kontrollerat outcross-material till uppfödare av andra populationer i den månen det kan passa bra.

De hundar som är aktuella utvärderas under våren 2024 och presenteras i Maj 2024.

Hundarna kommer vara höga eller tillräckligt höga vad gäller likheter och komparbilitet, men lågt "content" (0-25%) med raser de erbjuds för

 

*Att verka som inspirationskälla för andra som funderar på att bygga en population hundar mot en viss standard men med den genetiska mångfald som gör det möjligt att optimera hälsan och därtill såklart även den mentala kapaciteten och möjligheten att lära sig pga av stora chanser till ett långt liv med en vital hjärna, syn och hörsel. 

 

Att bygga populationerna av Lunalia, Wendy och Ailanul fyller syftet att dessa hundar finns.

De har alla en given plats då det finns människor som hittar sin typ av hund bland dessa tre.

 

Från kritiker kommer frågan: Är det inte nog med hundraser? Vi tänker att frågan inte handlar om ifall det bör finnas fler eller färre raser.

Det inte handlar om kvantitet, det handlar om kvalitet. Kvalitet vad gäller funktionaliteet, hälsa och brukbarhet. Men inte minst vad gäller grundstenen för bra avel, dvs tillräckligt genetisk variation

 

 

Det finns många fantastiska raser, problemet är att inflytandet av tillvägagångssättet, dvs hur de flesta raser skapades i kombination med stängda stamböcker har allvarliga konsekvenser på hundarnas genetiska variation och deras MHC

Detta går inte att lösa genom att åka till ”andra sidan jorden” och para om man parar inom samma slutna population som dessutom har sin grund i nära släktskapsavel redan från början.

Det går inte att förbättra den genetiska variationen inom en sluten population. 

 

Sammanfattningsvis så är syftet med projektet att utveckla dessa tre raser/hundpopulationer och att göra det på ett sätt som, såväl i grunden som i fortsatt avel, främjar genetisk variation.

Detta eftersom genetisk variation är en outbytbar förutsättning för hållbarhet och har en dokumenterat bra effekt på såväl fysisk som mental sundhet.

 

Idag har vi den erfarenheten och kunskapen som krävs för att avla mot standard utan att avla inom en sluten population.

Vi har också utvecklat tekniker (funktionsmedicinsk testning samt gentester) för att se till att defekter inte får en så stor spridning inom en ras att vi till slut måste välja att avla på individer som har defekter/ funktionsnedsättningar eller med stor sannolikhet bär på defekter och paras med hundar där sannolikt bär på samma defekt/funktionsnedsättning i sin genotyp.