<< Tillbaka till huvudmeny, Lunalia

Lunaliahunden förekommer i två olika pälsvarianter; Långhår och Semi 

 

Ibland gör kombinationer av föräldrardjur där det bara kan födas valpar av den ena eller den andra pälsvarianten. 

Men i de flesta kullar kommer några bli det ena och några det andra. I dessa kullar får man vänta tills valparna bli 3-4 veckor gamla innan vi säkert vet vilken valp som blir av vilken pälsvariant. 

 

Långhår

En päls som är lång över hela kroppen, även om den är något kortare i ansiktet och på framsidan av benen.

Den är rak eller lätt vågig och ger hunden ett raggigt uttryck.

Den är lättare att sköta än den ser ut att vara förutom under tovålern (när den unga hunden byter till sin vuxenpäls) då man kan behöva kamma hunden ofta.  I vanliga fall räcker det gott och väl med att man kammar igenom hunden en gång i veckan.

Ett alternativ är att man klipper pälsen. Klipper man pälsen kommer den förnya sig genom att växa och fäller då betydligt mindre än de flertalet hundraser. Låter man hunden bli fullpälsad kommer den fälla en del men inte nämnvärt mycket. Däremot kan en fullpälsad hund av denna pälsvariant förstås ta hem mer sand och annat än en korthårigare hund.

Då en Lunaliahund nästan aldrig har detta anlag i dubbel uppsättning kommer den inte få tjockt med päls i exempelvis öron. Så det är absolut inte nödvändigt eller att rekommendera att rycka päls ut öronen som man behöver göra på en del raser med liknande päls.

 

Här nedan ser du samma hund oklippt och klippt. Man kan givetvis klippa så mycket/litet som man önskar.

Semi

Kort päls i ansikte och på benen. Lång päls på hals, nacke, kropp/bål, bakidan av frambenen, baksidan av låren och svansen. Pälsen kring öronbasen är oftast märkbart längre än på öronen och huvudet.

Runt kragen, på byxorna (baksidan av låren) och inte minst på svansen är pälsen som längst och rikligast.

På kroppen/bålen är pälsen också ganska lång, men där aldrig så lång/riktlig att kroppens konturer döljs. 

Pälsen består av både ull och täckhår. Den är alltid åt det mjukare hållet.