<< Tillbaka till huvudmeny för Wendyhund

Bakgrund

 

Jag, Ildiko Algemo, har sedan 2005 fött upp Lunaliahunden som är en aktiv hund av framförallt vallhundsblod. Den togs fram för att fungera som terapihund. Lunaliahunden är, i jämförelse med medel-individen i andra populationer av vallhundstyp, mer ”allmänsocial” eftersom en terapihund behöver vara väldigt öppen och villig till kontakt med nya människor.

Den är dock lika arbetsvillig som andra hundar av vallhundstyp och man kan inte nog poängtera att Lunaliahunden inte är någon ”lightvariant” av exempelvis Border Collie eller liknande.

Lunaliahunden fortsätter att tas fram och en del individer används i terapi- och/eller assistanshundsarbete av olika slag, men de flesta är aktiva familjehundar som passar utmärkt för de flesta typer av hundsporter och aktiviteter.

Runt 2017 föddes en tanke om ta fram en hund som på många sätt var lik Lunaliahunden och delvis skulle vara släkt med den men att den hade ungefär 2 växlar mindre vad gäller arbetsbehovet. 

Önskan om att ta fram det som idag går under namnet ”Wendy-hund” blev till en plan och den första kullen föddes tidigt på Luciamorgonen 2020. 

Wendyn är alltså en mycket ung population även om den har en förhistoria i Lunaliahunden. 

 

Det finns 2 skillnader mellan en Lunaliahund och en Wendyhund: 

1. Pälsen: Wendy-hunden är alltid en långhårig/skäggig hund med lång päls över hela kroppen som företrädesvis klipps (Lunaliahunden finns i två pälsvarianter)

Wendy-hunden har ingen eller väldigt lite underull (Lunaliahunden, även långhåren, har full underull)

 

2.Aktivitetsnivån: Wendy-hunden är i regel lättlärd och arbetsvillig men med något lägre aktivitetsnivå än Lunalia. Den som har med en Wendy att göra skulle nog säja att det är en hund med aktivitetsnivå över medel. Men i jämförelse med Lunalian som kan arbeta outtröttligt så finns det en nämnvärd gradskillnaden mellan medel-wendyn och medel-Lunalian. 

 

Släktskap 

Wendy-hunden, som individ och som population, har sitt släktskap till Lunaliahundarna, andra hundar av vallhundstyp (Grupp 1) och till rena sällskapsraser (Grupp 9).

 

Här nedan ses Verah (Vintras rot/linje)  och Hedda (Heddas rot/linje) som är två obesläktade tikar som fick bli mammor till de två första Wendyhundarna.